Current time: 04-21-2014, 03:10 PM
Welcome guest! Please Login or Register




New Reply 
 
Cara Dan Tips Berhenti Rokok Paling Berkesan
11-19-2012, 02:58 AM
Post: #1
Cara Dan Tips Berhenti Rokok Paling Berkesan
Salam all. Ini bukan artikel main-main atau kelakar. Pelik apa yang best dengan rokok dan ape yang payah sangat nak berhenti. Akhirnya makan diri. So adik2 jgn cuba2 nak merokok.. serius ni tak tipu.

[Image: UwiasAminin-Potrait5.jpg]

Ingat, rokok ni sebenarnya bukanlah satu keperluan seperti si perokok fikirkan. Bukan sebab rokok tu korang jadi slow nak buat kerja. Bukan sebab rokok tu korang jadi bosan dan sebagainya dan bukan sebab rokok tu buat idea korang tak sampai-sampai. Semua ni sebenarnya mentaliti kita je sebenarnya. Kalau korang tak merokok, tapi hari-hari addict nak buka Facebook, macam tu lah rasanya apa yang si perokok rasa. Si perokok kalau beli ubat-ubat nak berhenti rokok tu, tak payahlah memang tak menjadi. Kalau mentaliti tak diubah. Sehari korang berhenti rokok, bila dah merokok balik mesti bertambah kuat dari yang sebelumnya.

[Image: UwaisAminin-rokok-4.jpg]

Macam ni, kalau sebelum ni korang sehari beli rokok 14, so memang korang akan failed kalau nak niat rokok 20 tu untuk dua hari. Am tahu sebab Am pernah cuba. Sekarang korang buat benda berikut. Ingat, disiplin dan yakin pada diri sendiri.

Perkara Wajib Buat

1. Gula-gula Hacks merah sentiasa letak dalam beg.
- Setiap kali rasa nak berasap, makan gula Hacks ni cepat-cepat. Automatik tekak korang yang kononnya dahagakan asap tu, akan terbantut dek rasa ketidaksedapan gula-gula tadi.

2. EyeMore dalam beg.
- Rasa ‘sangap’ nak berasap, titikkan EyeMore dalam mata. Korang akan rasa segar since si perokok ni kalau tak dapat rokok, seriously akan buat dia rasa mengantuk. Mata merah. Si perokok gelarkan perkara ni sebagai ‘sangap’.

3. Beli rokok tak sedap.
- Kalau korang dah hisap rokok Dunhill bertahun-tahun, korang akan rasa rokok lain tu semua rasa macam bangsat terutamanya yang lagi murah dari rokok yang biasa korang hisap. So tips ni agak susah. Apa rokok yang paling korang benci nak hisap, itulah rokok yang korang beli. Rasa gila babysmall punya sangap nak hisap rokok (desperados), amik rokok tadi, masuk mulut dan bakar. Automatik mental korang akan reject rasa rokok tu. Tapi sila paksa untuk hisap sampai habis. InsyaAllah korang akan ambil masa beberapa hari nak habiskan rokok tadi. Ingat, disiplin perlu ada. Jangan buang rokok tu pergi juga beli rokok yang korang suka pula. Ingat, disiplin!

4. Mak ayah korang.
- Bukan semua perokok ni ada lesen besar dari mak ayah diorang untuk merokok. Siapa mak ayah yang buat tak tahu je anak hisap rokok tu, baik korang cek surat beranak. Betul ke agaknya korang tu anak diorang? Ntah-ntah bukan kot? Sebab tu dia buat bodoh je korang nak mati cepat? Untuk yang tak dapat lesen tu, setiap kali korang sembur asap tu, bayangkanlah muka diorang. Betapa kecewanya kalau dia tahu anak dia buat perkara yang dia tak suka. Ala macam iklan kat TV tu lah, “dont break my heart”. Korang kalau nengok iklan tu dan cakap “ada aku kesah”, sah la korang ni tak sayang mak bapak korang. Teruk punya anak!

5. Air meneral letak tepi.
- Doktor selalu pesan banyak-banyakkan minum air kalau nak berhenti merokok. Sebabnya bila si perokok tak dapat nak berasap, dia akan rasa sentiasa dahaga. Sebenarnya bukan dahagakan air tapi lebih kepada dahagakan asap. So bila rasa macam tu, minum air meneral sampai kembung perut. Sure tak ingat rokok lagi dah. So pastikan air meneral sentiasa ada.

6. Bila melepak kat kedai mamak.
- Kalau korang ada rokok sekotak, bila nak pergi kedai mamak jangan bawa rokok tu. Untuk si perokok, lepak kedai mamak tanpa rokok adalah perkara paling membosankan sebenarnya. Lagi-lagi kalau nengok bola kan? Rasa nak tido je atas meja mamak tu. Hehe. So paksa diri korang supaya jangan bawak rokok tu. Kalau rasa sangap sangat dah macam nak tidur atas meja mamak tu, beli rokok sebatang kat mamak tu. Sebatang dah 70 sen. Dua batang dah 1.40. Tiga batang dah 2.10. So korang akan nampak larung gila duit keluar beli batang-batang. So korang akan habiskan 3 batang je la masa tu. Berbanding korang bawak sekotak rokok, 4 jam lepak kedai mamak, silap-silap habis dah sekotak. Terus beli lagi sekotak yang baru.

7. Ada lagi tak?
- Kalau korang ada pengalaman atau ada idea lagi, sila nyatakan di bahagian komen. Sama-sama kita berhenti rokok ramai-ramai nak?

[Image: UwaisAminin-rokok-1.jpg]

Apa yang penting mentaliti lah. Kenalah kuat iman orang cakap. Kalau Am boleh apesal korang tak boleh? Itulah pesanan ikhlas dari insan yang pernah merokok serta tahu bagaimana susahnya nak berhenti merokok. Sekarang, research Am dah complete pasal rokok ni. Dari nak belajar merokok, jadi perokok tegar dan berhenti merokok. Telah ku lalui. Am dulu memang Dunhill je, rokok lain minta maaf la tak boleh masuk. Kalau try isap juga leh batuk berdarah.

Perkara-perkara kat atas tadi, bukan membantu korang berhenti rokok serta-merta tapi membantu mentaliti korang untuk berubah supaya tak anggap rokok tu sebagai satu keperluan lagi. Si perokok, tak payah nafikan kalau korang tak rasa rokok tu sebagai satu keperluan. Biar lapar asal berasap. Itu kan slogan korang? Hehe.

Am selalu jugak la nampak perempuan yang merokok. Memang bangang tak terkata lah kan? kadang-kadang dia lagi pro buat asap bentuk “O” mengalahkan lelaki. Kalau korang ada awek yang merokok dah korang rasa tak kisah atau lebih bangsat lagi rasa bangga, korang lagi la bangang dari awek korang tu. Noktah!

Pada si perokok yang dah kahwin, ingatlah dalam diam dan tanpa niat korang dah slow and steady membunuh anak-anak dan isteri. Yang belum kahwin, korang dah menyumbang peratusan untuk mendapat anak-anak yang cacat atau kalau bernasib baik, anak yang tak cukup bulan dan kurus macam tak sihat (anak ada macam2 penyakit sbb korang). Lebih teruk korang memandulkan diri sendiri dengan air mani yang cair dari lelaki yang tidak merokok. Kepada perokok wanita, korang juga dah merosakkan kesuburan rahim diri korang. So kalau dah nikah susah nak dapat anak atau anak lahir bukan yang macam korang impikan, jangan nak cakap itu dugaan Allah. Korang yang lebih menduga diri sendiri sebenarnya.

Renung-renungkan.. dan selamat merokok….untuk mati cepat. Teehee!

[Image: UwiasAminin-Potrait5.jpg]

Perempuan kalau dengan rela hati syok dekat lelaki yang merokok, ada la screw yang tak cukup dalam kepala dia tu. Lagi satu perempuan suka cakap lelaki hisap rokok sebab rasa diri macho, korang silap. Lelaki memang tak suka jugak nak tunjuk yang dia merokok depan perempuan. Cumanya, bagi mereka rokok tu dah satu keperluan. Susah nak cari lelaki dalam dunia ni yang sanggup berhenti merokok kerana perempuan. Bagi mereka, rokok lebih penting dari perempuan. Percayalah.

+via http://uwaisaminin.blogspot.com/2012/10/...aling.html
Like Post Quote
11-19-2012, 03:04 AM
Post: #2
RE: Cara Dan Tips Berhenti Rokok Paling Berkesan
Berhenti rokok ni pun buleh dengan duk rumah ja. Tapi mmg gula heks tu bagus untuk perokok-perokok yang nk berhenti rokok. Nice share. Grin

[Image: OuUfaiW.png]
Like Post Quote
11-19-2012, 04:02 AM
Post: #3
RE: Cara Dan Tips Berhenti Rokok Paling Berkesan
aku sokong part yg terakhir.. rokok lbh pntg dri pmpuan.. ade rse nk bhnti.. tp skrg 2 kotak rokok sehari.. demn..

ATT-901

code name: Invisible 9
Like Post Quote
11-19-2012, 04:50 AM
Post: #4
RE: Cara Dan Tips Berhenti Rokok Paling Berkesan
(11-19-2012 04:02 AM)kirov Wrote:  aku sokong part yg terakhir.. rokok lbh pntg dri pmpuan.. ade rse nk bhnti.. tp skrg 2 kotak rokok sehari.. demn..

wew, perokok tegar. Curlylips

[Image: OuUfaiW.png]
Like Post Quote
11-19-2012, 09:34 AM
Post: #5
RE: Cara Dan Tips Berhenti Rokok Paling Berkesan
(11-19-2012 04:02 AM)kirov Wrote:  aku sokong part yg terakhir.. rokok lbh pntg dri pmpuan.. ade rse nk bhnti.. tp skrg 2 kotak rokok sehari.. demn..

So orang yang ada pengalaman merokok ni paling layak la kot nak kasi nasihat free untuk mereka yang masih merokok even nak beli rokok sekotak pun korek duit tabung. LMAO! Loser betul korang ni. Am pun dah berhenti dari menghisap benda haram ni pasal apa tepuk dada tanya selera. Tapi bukan semudah dengan kata-kata. Apa yang penting, disiplin diri perlu ada.

hehehe... sekadar nasihat tuk korang yang nak behenti coz korang tahu tak duit yang korang melabur tuk beli rokok tu sebenarnya disalurkan dalam akaun yahudi.. nak ke bantu mereka? kalau nak silakan isap rokok ye...
Like Post Quote
New Reply 



DMCA.com Member of The Internet Defense League ubuntu.com Sedut Software Sampai Lebam
Contact Us | Rileks Community | Lite (Archive) Mode | RSS Syndication
Designed by Andrew. Icons by dAKirby309